Selasa, 30 Julai 2013

Prakata Senikini #19Oleh: Faizal SidikSenikini pada edisi  ini akan memberi fokus kepada pertandingan dan pameran Bakat Muda Sezaman. Bakat Muda Sezaman atau BMS merupakan sebuah penganjuran yang telah lama diadakan oleh Balai Seni Visual Negara. Ia boleh dikatakan sebagai pertandingan seni lukis kontemporari yang tertua pernah diadakan di Malaysia malah Asia Tenggara iaitu sejak tahun 1974 lagi. Tujuan diadakan BMS adalah untuk mencungkil potensi pelukis-pelukis muda negara yang diharap dapat mengisi perkembangan seni lukis dinegara ini. Tidak hairanlah pelukis-pelukis kontemporari utama hasil daripada program ini.

Penulisan fokus ini akan diisi dengan 'Dialog Bakat Muda Sezaman Edisi ke-23' oleh Faizal Sidik, kemudian di susuli dengan ‘Hipotesis Kuratorial Bakat Muda Sezaman' oleh Erry Arham Azmi dan Christina Kang dengan tajuk 'Installation Art In Young Contemporary Award'. 

Artikel pilihan pula akan melihat tinjauan Faizal Sidik yang terpilih sebagai kurator bersama (co-curator) dalam Singapore Biennale 2013 dengan tajuk ‘4th Singapore Biennale Curatorial Team Workshop’, Zitil Akhyar Baharin akan membuat pendefinasian sekali lagi mengenai muzium dengan ‘Pameran Seni dan Objektiviti’ pula. Rahim Mat mengungkap kembali seni lukis Melayu dalam ‘Kosmologi Melayu’. Mohd Zahamri Nizar membuat penyelidikan muzium mengenai seni iluminasi dengan ‘Seni Iluminasi Al-Quran Terengganu Abad ke-19’. Penulisan  kurator BSVN iaitu Siti Maisarah dan Shahrul Niza Zaini membuat analisa dan ulasan pameran mengenai  ‘Salon Malaysia’ dan ‘Destiny: Young Group Show’. Manakala Baktiar Naim dalam ruangan baru Artis di Studio membuat temubual bersama artis muda ‘Abdul Latif Padzali’. Eli Farhana pula melapor projek komuniti yang dilakukan oleh Aishah Baharuddin dalam ‘Mengakar Kesedaran Sosial Dengan Seni’. 

Ulasan pameran akan memperkatakan pameran ‘Fabric of Soceity’ yang kini sedang di Muzium dan Galeri Seni Bank Negara. Pameran berkumpulan ’12 Observing 21.12.12’ di Pulau Pinang oleh  Chuah Eeyan, manakla pameran ‘Midterm’ di Shalini Ganendra Fine Art (SGFA) di ulas oleh Sarah Cawthorne and Megan Schlater. Semantara Emilia Tan dengan ‘Starving Artist’ dan Natalie membuat ulasan ‘What a Week: 5th Beyond Pressure’.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan