Selasa, 30 Julai 2013

Prakata Senikini #18Oleh: Faizal SidikTahun 2013 baru sahaja membuka tirainya, sempena menyambut 50 tahun Penubuhan Malaysia, BSVN telah merancang program-programnya yang tersendiri dalam. Antaranya ialah memperkasakan kreativiti dalam seni visual di bawah Dasar Industri Kreatif Negara (DIKN) dan menerusi penerapan program yang menjurus kebawah melalui seni komuniti agar ia mendasar kepada masyarakat. Seni untuk masyarakat perlu diperlihatkan semula perluahan yang bukan sahaja pengkaryaan membawa nilai pengajaran kepada masyarakat seperti keindahan, kehalusan dan kebaikan tetapi sebagai sebuah terapi seni kepada masyarakat dalam menjalani kehidupan harian mereka agar ia sejajar dengan membawa aspirasi kerajaan.

Muka depan Senikini  keluaran no.18 ini memperlihatkan karya-karya terpilih di dalam pameran ‘Members Only’ iaitu  sebuah pameran himpunan karya artis yang menjadi ahli BSVN. Senikini pada edisi  ini akan memokuskan perkembangan seni visual di Pahang, antaranya 'Pengkisahan Sejarah Sempena Sambutan Jubli Perak SENIKA ke- 25 Tahun' oleh Osmihamdy Osman, 'Karya Pelukis Pahang dalam Koleksi Balai Seni Visual Negara: Suatu Tinjauan 1960 an hingga 2010 an' oleh Faizal Sidik dan Arippin Said dengan tajuk 'Garis dan Warna Pelukis Pahang: Jiwa Nurani Dua Penggiat Seni'. 

Artikel pilihan pula dengan pengenalan kepada Dasar Industri Kreatif Negara oleh Adina Quraisa Rahim, Hakimi Halim dan Hishamuddin Siri menulis bersama kuasa visual dalam fotografi, Zitil Akhyar Baharin membuat pendefinasian pemuziman dinegara ini, Mohd Fuad Arif melontarkan idea amalan seni, Fauzan Mat mengulas pengkaryaan artis Sylvester Jussem, Christina Kang dengan pengenalan kepada seni instalasi di Malaysia dan Muhamad Hafiz Osman melaporkan minggu Malaysia yang telah diadakan di kota London.

Ulasan pameran akan memperkatakan pameran ‘Serangga’ Latiff Mohidin oleh Idarina Ibrahim yang diadakan di Muzium dan Galeri Seni Bank Negara. Pameran solo oleh Halim Hussein di RA Fine Art yang ditulis pula oleh Erry Arham Azmi dengan tajuk ‘Interpritasi Atas Interpritasi Simbolicum’, Di Maison of Modern Art (MOMA) ‘Class of 1997’ iaitu pameran berkumpulan oleh ahli dalam Suara Jiwa dirakam kembali oleh Khairil Anwar Mohd Azhari , manakala pameran solo Zac Lee dan Carol Cassidy di Shalini Ganendra Fine Art (SGFA) diinterpritasikan semula oleh  Sarah Cawthorne. Pameran ‘Mr Element 5’ oleh Sivarajah Natarajan diadakan di Sutra Gallery dan ‘Rezeki’ di Galeri Chandan, Map Publika.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan