Khamis, 1 Julai 2010

Sensasi dan Persepsi

Bagaimana organ deria anda mendapat informasi daripada persekitaran dan bagaimana otak anda mengertikan dan menyusun informasi untuk membina pengalaman yang boleh dijadikan sebagai contoh model. Sempadan antara dua proses ini bukanlah mudah dilakukan kerana ianya berlaku dengan pantas dan disebabkan sesetengah sistemnya berlaku tanpa ada isyarat yang disedari untuk disampaikan ke otak. Walaubagaimanapun, sebagai sesuatu yang mengkonsepsikan apa yang sedang berlaku , ahli psikologi mempunyai aturan apa yang dikatakan sensasi (sensation) sebagai proses yang pertama dan yang keduanya ialap persepsi (perception).

Sensasi adalah pengesana daya fizikal yang terpancar atau terkesan (refleksi) dengan objek fizikal. Sel pengesanan ini dinamakan reseptor deria(sesnse reseptor), terletak di dalam organ deria. (sense organ) iaitu mata, telinga, lidah hidung, kulit dan tisu dalam basan. Reseptor untuk membau, tekanan, kesakitan, dan hawa adalah struktur yang menghubungkan (saraf) dengan neuron deria. Reseptor untuk melihat (vision), mendengar dan merasai adalah sel yang berlaina daripada deria sel saraf (neuron) oleh sinap. Proses atau kaedah deria ini menghasilkan dengan serta merta kesedaran terhadap bunyian, warna, bentuk dan kesedaran lain yang membunanya. Ianya menerangkan kepada kita apa yang sedang berlaku, di kedua-dua samada didalam badan kita dan di luar kulit kita.

Tanpa sensai, kita akan hilang rangsangan yakni terhadap realiti. Sesuatu sensasi itu tidak memadai untukmenimbulkan perasaan kita terhadap sesuatu itu yang berada di luar, oleh itu, kita memerlukan persepsi, yang melengkapkan proses mengatur dan mentafsir dorongan deria. Persepsi menerangkan kepada kita dimana sesuatu bermula dan berakhir, dan ianya akan mengumpulkan pengalaman yang penting itu ke dalam pola corak yang bermakna. Deria penglihatan kita menghasilkan imej dua dimensi dibelakang mata, namun kita nampak alam keadaan dalam tiga dimensi. Deria pendengaran membawa kita bunyian samada C,E DAN D yang dimainkan serentak menerusi piano. Namn kita nampak kod C-major.

Lihat pada lukisan kuib ditepi. Jika anda merenung pada kiub, ianya akan memainkan mata anda . Permukaan sebelah luar dan dihadapan akan serta merta akan berasa di sebelah dalam dan di bahagian belakang, atau begitulah sebaliknya. Reseptor deria pada bahagian mata anda akan mengesan garisan hitam pada permukaan putih, namun disebabkan otak anda boleh memahami deria imej dalam kaedah yang lain, anda nampak dua kiub yang berlaianan. Kekaburan bukan sahaja pada gambar malah juga mata (iaitu otak) yang melihat. Ianya selalunya akan terjadi apabila anda mengulangi beberapa ucapa bunyian. Sebut perkataan “say” berulang-ulang kali. “Sa” akan kemudiannya menjadi “say”. Isyarat bunyi tidak berubagh, ianya hanyalah persepsi anda sahaja.

Ahli psikologi mengkaji sensasi dan persepsi kerana proses ini adalah merupakan perkara asas kepada pembelajaran, pemikiran dan perlakuan . Kebanyakan penyelidikan di dalam bidang ini adalah |”benar”, atau dasar, seumpamanya malah hasil daripadanya selalu boleh dipraktikkan – contohny dalam rekaakn set televisyen warna, alat bantu dengar dan meisn robot yang boleh “melihat”, “mendengar” dan “merasai” dan juga unuk melatih alat kawalan jauh, angkasawan dan yang lain-lain yang mana mesti sangat penting dalam untuk mendapatkan hasil keputusan daripada deria dan kesan daripadanya.

1 Sensasi 1. Sesuatu (kejadian,keadaan, dll) yang mengemparkan atau yang membangkitkan perasaan (menarik perhatian ramai, menimbulkan rasa ingin tahu yang kuat, dsb)
2 Persepsi, gambaran atau bayangan dalam hati atau fikiran (tentang sesuatu),pandangan (menerusi pancaindera),tanggapan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan