Ahad, 5 Jun 2016

Filem Melayu perlu 'nur'

Kualiti bergantung kepada keinginan, kehendak masyarakat setempat                                                                
                                                               Oleh: Sakini Mohd Sais


Terang...U Wei diberi penjelasan oleh Faizal Sidik (kanan) mengenai pameran Subliminary: Sublime and Sensory sambil diperhatikan Pengarah Galeri Shah Alam, Prof Madya Mohd Said AbuSakini Mohd Said, “Filem Melayu perlu Nur”, Published by Harian Metro (Rap), 14 Mei 2009, sec R6-R7 (illustrated). (PDF)

Saban tahun, penggiat seni tidak pernah ketandusan idea menerbitkan filem Melayu dalam usaha memartabat serta merancakkan lagi dunia lakonan tanah air.

Namun begitu, ada yang mengatakan filem Melayu sudah malap, tidak glamor lagi dan tidak mempunyai masa depan kerana kualiti masih ditakuk lama sedangkan penonton kini sudah bijak menilai filem mana lebih baik, mana yang tidak bermutu.

Tambah mengharukan apabila sebahagian filem dihasilkan gagal memenuhi selera peminat sedangkan bajet dikeluarkan tinggi. Contohnya ada yang hanya mampu mencatat kutipan RM 300,000 sedangkan kos penerbitan mencecah RM 1 juta, belum masuk kos promosi.

Bagi pengarah filem yang sukar difahami, U-Wei Shaari, pandangan mengatakan filem Melayu sudah tidak mampu menarik perhatian penonton sama sekali tidak berasas dan tidak boleh dipercayai langsung.

Katanya, dia melihat persoalan ini melalui skop pengeluaran filem Melayu yang tidak pernah putus dihasilkan untuk santapan penonton.

“Dari segi kuantitinya sudah boleh dikira sebagai suatu pencapaian membanggakan kerana semakin banyak filem Melayu diterbitkan untuk mewarnai dunia hiburan.

“Namun, saya dapati filem Melayu memerlukan ‘nur’ untuk mengubah dunia filem tempatan menjadi lebih bermutu,” katanya ketika ditemui selepas merasmikan Pameran Subliminary: Sublime and Sensory di Galeri Shah Alam, baru-baru ini.

Menyentuh sama ada filem tempatan ketika itu berkualiti atau tidak, beritahu pengarah yang mencetuskan kontroversi melalui filem ‘Perempuan, Isteri dan ...’ serta ‘Buai Laju-Laju’  itu, ia sesutuyang abstrak untuk diperkatakan.

“Melalui pengalaman, saya dapati kualiti sesebuah filem bergantung kepada keinginan dan kehendak masyarakat kepada keinginan dan kehendak masyarakat setempat.

“Sukar unuk dijelaskan kerana masyarakat melihat kualiti filem berdasarkan populariti diterima dan sekiranya mendapat sambutan hangat dari peminat filem, maka berkualitilah filem itu.

 “Disebabkan itu, saya nyatakan kualiti sesebuah filem sangat abstrak dan tidak semestinya filem yang tidak menerima sambutan hangat dari penonton tidak berkualiti.

“Senang cerita, fenomena negara ketika ini yang menentukan filem itu berkualiti atau tidak, benrgantung kepada peminat dunia seni sendiri,” katanya.

Bercerita mengenai pendangannya terhadap filem mahupun drama tempatan, kata U-Wei, dia tidak pernah berputus asa dalam menghasilkan karyanya untuk dipersembahkan kepada masyarakat,” katanya.

Mengenai projek terbarunya, kata U-Wei, dia sedang dalam perancangan mengarahkan filem adaptasi daripada  novel.

“Dalam bulan ini, saya akan pergi ke Poland untuk membuat penyelidikan mengenai sebuah buku hasil penulisan Joseph Conrad yang akan diadaptasikan ke dalam filem terbaru saya.

“Disamping membuat penyelidikan, saya turut mencari peluang meminta bantuan beberapa pengarah seni foto bagi menolong saya dalam penghasilan filem ini.

“Mengenai pemilihan pelakon, sekarang sudah di peringkat akhir dan sejurus pulang dari Poland penggambaran terus bermula,” katanya.

Sementara itu pameran Subliminary: Sublime and Sensory yang berlangsung dari 7 Mei hingga akhir bulan ini menghimpunkan hasil karya lukisan kumpulan Satu dianggotai Isnian Ibrahim, Nurul Azmah Adnan dan Elias Yamani Ismai.

Pameran itu bertujuan menterjemahkan tindak balas minda dan psikologi kehidupan manusia dari sudut pandangan kumpulan ini melalui karya yang dihasilkan. Ia juga bertujuan mencari satu titik pertrmbungan anatara sublime dan sensory melalui objek seni yang dipamerkan kumpulan ini..Tiada ulasan:

Catat Ulasan